uppkopplad Till mänsklighetens försvar : iakttagelser av krigsbrott, tribunaler och försoning epub, pdf

uppkopplad Till mänsklighetens försvar : iakttagelser av krigsbrott, tribunaler och försoning epub, pdf

Till mänsklighetens försvar : iakttagelser av krigsbrott, tribunaler och försoning

  • Siffra: 52195526345
  • Författare:
  • Språk: Sveriges
  • Utvärdering: 4.6/5 (Votes: 2008)
  • Paperback : 136 sidor
  • Tillgänglighet: En lager
  • Ladda ner format: PDF, EPUB, KINDLE, FB2, AUDIBLE, MOBI och andra.

Produktbeskrivning

Slobodan Milosevic död i mars i år, aktualiserade än en gång frågor om rättvisa, upprättelse och försoning. Några veckor senare riktades ljuset mot Sierra Leone dit Charles Taylor, Liberias före detta president, fördes för att ställas till svars inför landets Specialdomstol.

Internationella samfundet säger sig vara fast beslutet om att de som begår brott mot mänskligheten, krigets lagar och folkmordskonventionen, ska ställas inför rätta. Tiden för straffrihet är förbi. Men efter vilka regler döms dessa personer? Hur väl fungerar den internationella straffrätten - och vilka effekter får den?

Till mänsklighetens försvar - Iakttagelser av krigsbrott, tribunaler och försoning är en reportagebok som inte bara berättar om arbetet i rättssalarna utan även om reaktionerna hos dem som drabbats. Hur ser de på omvärldens försök att skipa rättvisa? Hur ser de på begrepp som sanning och försoning? Och finns det några alternativ till rättsprocesser, för länder som inte väljer att döma förövarna - men som ändå vill söka sanningen?

Om boken: "I den bok som du nu har framför dig har de bägge författarna lyckats sätta in förövade massövergrepp i ett levande sammanhang. Lättillgängligt varvar de vad de själva har sett och hört på plats med en rad relevanta intervjuer med personer världen över. Språket är rappt, färgstarkt, journalistiskt." (ur Lennart Aspegrens inledning, före detta FN-domare vid Rwandatribunalen)

Om författarna: Görrel Espelund har rapporterat från den afrikanska kontinenten sedan 1994 och har specialiserat sig på utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Under sju år var hon baserad i Sydafrika, verksam som Afrikakorrespondent för bland annat Göteborgs-Posten och Sydsvenskan. Andreas Karlsson är journalist och statsvetare, med inriktning på svensk och internationell rätt. Han har rapporterat från det rättsliga efterspelet till krigen på Balkan och har som reporter för bland annat Göteborgs-Posten bevakat flera rättegångar vid ICTY.

Relaterade böcker